hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Eskişehir'de hızlı tren kazası

    Eskişehirde hızlı tren kazası
    expand

    Ankara-Eskişehir seferini yapan 91003 sefer sayılı yüksek hızlı trenin (YHT) iki vagonu, Hasanbey mevkiinde makas değiştirirken raydan çıktı. Olayda ölen ya da yaralanan olmadı.TCDD, YHT seferlerinin sürdüğünü bildirdi.

    TCDD'den, Yüksek Hızlı Tren'in (YHT) bazı vagonlarının Eskişehir yakınlarında raydan çıkmasına ilişkin yapılan açıklamada, ilk belirlemelere göre olayın konvansiyonel hatta meydana geldiği belirtilerek, YHT seferlerinin devam ettiği belirtildi.

    245 yolcusu bulunan trende ölen ya da yaralanan olmadı.

    Yolcuların bir kısmı kendi imkanlarıyla bir kısmı da TCDD'nin temin edeceği otobüslerle kent merkezine gitti.

    1. Hava Kuvveti Komutanlığı Destek Üs Komutanlığı'na ait otobüslerle yolcular kent merkezine taşınırken, çok sayıda asker ve polis de yardım için bölgeye sevk edildi.

    Kaza sırasında heyecanlanıp rahatsızlanan 8 kalp ve tansiyon hastası yolcunun ambulanslardaki sağlık ekiplerinin ilk müdahalelerinin ardından kaldırıldıkları Eskişehir Devlet ve Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanelerinden taburcu edildikleri öğrenildi.

    Bazı yolcular, YHT'nin hızlı tren hattından normal tren hattına geçiş yapması için makas değişim noktasına geldiği sırada kazanın meydana geldiğini belirterek, bu sırada YHT'nin hızının düşük seviyede bulunduğunu, ölü ya da yaralı olmamasının sevindirici olduğunu söyledi.

    Bakan Yıldırım: "Ciddi bir konu değil"

    Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Eskişehir'deki istasyonun yanında yer altı geçişi yapıldığını belirterek, "Orada geçici bir hat çektiler. O yeraltı geçişinin yanında hızlı hattan normal hata geçerken, 1-2 vagon raydan çıktı. Herhangi bir şey yok. Ciddi bir konu değil" dedi.

    Eskişehir Valisi Mehmet Kılıçlar da kaza yerinde incelemede bulundu.

    Yolun onarılmasına başlandı


    Bu arada raydan çıkan bazı vagonlarının kaldırılması ve tahrip olan demir yolunun onarılması için başlatılan çalışmalar sürdürülüyor. Vagonlarının kaldırılması için bölgeye iki iş makinesi ve bir vinç getirildi. Kaza kırım raporu için ekipler incelemelerini tamamladıktan sonra vagonlar raylardan kaldırılmaya başlandı.

    Öte yandan YHT seferleri saat 13.00 sularında meydana gelen kaza nedeniyle 30 dakika yaşanan rötarın ardından Eskişehir ve Ankara garlarından karşılıklı olarak devam ediyor.

    TCDD yetkilileri, çalışmaların sabaha kadar süreceğini, ancak YHT ve normal yolcu trenlerin seferlerinde bir aksamanın söz konusu olmadığını bildirdiler.

    TCDD'den yazılı açıklama

    TCDD'den konuya ilişkin bir yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, Ankara'dan bugün saat 11.10'da hareket eden Ankara-Eskişehir arasında sefer yapan 91003 sefer numaralı YHT'nin, Eskişehir yakınlarındaki Hasanbey mevkisinde raydan çıktığı hatırlatıldı.

    TCDD Genel Müdür Yardımcısı başkanlığında oluşturulan kaza kurulu ve ilgili bölge müdürünün olay yerine intikal ettiği belirtilen açıklamada, YHT hattı işletmeye açıldığı tarihten itibaren üniversite öğretim görevlilerinden oluşan, "YHT Hattının İşletme Performansını İzleme ve Değerlendirme Komisyonunun" da kazayla ilgili incelemelerini sürdürdüğü ifade edildi.

    Açıklamada, şunlar kaydedildi:

    "Yapılan tahkikatta, ilk belirlemelere göre olayın YHT hattında değil, konvansiyonel hat üzerinde meydana geldiği tespit edilmiştir. Ankara-Eskişehir ve Eskişehir-İstanbul arasında yol trafiğe açık olup, YHT seferleri devam etmektedir. Diğer taraftan YHT hattına sertifika veren Alman TÜV-SÜD RAIL firması da inceleme yapmak üzere davet edilmiştir."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow